loading...

mobackenkyrkan

Mobackenkyrkan är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS. Det innebär att ansvaret för det löpande arbetet är anförtrott EFS missionsförening i Mobackenkyrkan under ledning av föreningens styrelse. Vår kyrka hittar du på Mobackenområdet strax utanför centrala Skellefteå. KARTA

Vågar du testa en svenskkyrklig klassiker?

En svenskkyrklig klassiker är en inbjudan att under ett kalenderår upptäcka delar av kyrkans tro och liv.

Innehållet är enkelt och centralt. Kyrkans klassiker är så klart en blinkning till den etablerade svenska klassikern: det fysiska kraftprovet att under tolv månader genomföra Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet. Även om det finns likheter mellan de båda klassikerna (målmedvetenhet, uthållighet och diplom) erbjuds den kyrkliga klassikern bara som gåva, inte som krav. Det är heller inte den egna prestationen som står i centrum utan vilan, rytmen och Guds handlande i och genom kyrkans olika praktiker.

Utmana dig själv genom att:

  • Gå på Gudstjänst minst 12 gånger under ett år., helst på helgen (söndag eller röd helgdag). Fyra av dessa tillfällen är bestämda på förhand: juldag, skärtorsdag, långfredag, påskdag. Övriga är valfria. 
  • Läsa ett urval i de cirka 30 bibeltexter som Svenska kyrkans biskopar anger som omistliga. Bibelns unika ställning i kyrkan bygger på tron att i dess berättelser finns Guds ord och uppenbarelse till människor i alla tider. En enkel bibelläsningsmetod finns på baksidan av foldern.
  • Pröva på att BE varje dag/kväll under två månader. Bönen är trons modersmål, ett hjärtats samtal med Gud. Att be morgon- eller aftonbön är en god vana för att samla ihop sig och sina tankar inför dagen som kommer eller dagen som blev. 
Här kan du läsa mer

Vill du ge en gåva som ger liv?

Swish 123 694 71 70
BG 5955-8601

Det är våra gåvor som får arbetet att växa både på Mobacken, i Sverige och i projekt över hela världen.

Behöver du någon att prata med?

Många samhällsaktörer tar ut en avgift för att du ska få någon att prata med. Men svenskakyrkan erbjuder en massa saker helt gratis. Oavsett om du är medlem eller ej.

Tveka inte att kontakta oss, vi finns här för DIG!

Vad händer för barn och UNGA?

Vi vill att barn i alla åldrar ska känna sig välkomna till vår kyrka. Vi längtar efter att varje barn ska få bygga en relation till Gud utifrån sina egna förutsättningar. 

Läs mer om våra aktiviteter för barn och unga

Vad händer för vuxna?

Vi vill skapa mötesplatser som bygger relationer både till människor och till Gud. Du är alltid välkommen till alla våra samlingar och vi bjuder dig gärna på fika när du besöker oss för första gången. 

Läs mer om vilka mötesplatser som finns hos oss.

JONAS HEDBLAD
Samarbetskyrkopräst
Mobackenkyrkan

0910-78 79 55

Vila vid lugna vatten

”Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten. Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära.”

Psaltaren 23:2-3

Psalm 23 är en fin bild av vem Gud är och vem han vill vara för oss. Vi behöver inte bara Gud som en guide, utan helt enkelt för att leva. I psalmen jämförs Gud med fåraherden som vandrar tillsammans med fåren, han leder dem, han bryr sig om dem och ger dem tillräckligt med föda. I vår kultur är det ett stort fokus på att klara sig själv, men Gud kallar oss att vara beroende av honom. Och vi kan vila i att Gud leder oss på rätta vägar.

I dagens samhälle finns det mycket som kräver vår uppmärksamhet och kan bidra till stress. En viss nivå av stress är så klart bra för det gör att vi får fokus. Men för mycket stress leder till orkeslöshet och depression. Så mycket bygger på vad du gör. Syns du inte så finns du inte. Det här tror jag inte är någon framkomlig väg. Till slut säger kroppen stopp. Därför tror jag att vi likt psalmen behöver ”vila vid lugna vatten”, för att få kraft att leva.

I Tomas Sjödins bok ”Det händer när du vilar” skriver han; ”Vilan är inte den sista sucken av utmattning, utan en öppning för nya begynnelser. I kärleken, i arbetet, i skapelseprocesserna, i formandet av den människa jag vill bli och kanske inte ens vet att jag vill bli” På Mobackenkyrkan vill vi vara denna rastplats där människor kan få vila ut och reflektera över livet. Är livet bara till för att fylla det med aktivitet eller kan vilan ha en livsviktig funktion?